Lifestyle
Wil jij optimaal genieten van je glaasje whiskey? Bekijk dan deze 3 tips!

Wil jij optimaal genieten van je glaasje whiskey? Bekijk dan deze 3 tips!

Het drinken van whiskey is al sinds de 14e eeuw mateloos populair in verschillende delen van de wereld. Het drankje is ooit uitgevonden in Ierland, maar heeft zijn weg gevonden naar de rest van de wereld. Ook in Nederland zijn er veel mensen die kunnen genieten van een glaasje whiskey. Maar, hoe kun je nu optimaal genieten van whiskey? Want, er zijn zoveel soorten en manieren om van het drankje te kunnen genieten. In dit artikel gaan wij in op verschillende tips waarmee jij dit drankje als een echte professional drinkt. Dus, lees snel verder en laat je inspireren om een whiskey expert te worden!

Het begint bij het kiezen van het juiste glas

Je kunt een drankje onmogelijk drinken zonder glas, dit is ook bij whiskey het geval. Daarnaast biedt niet elk glas dezelfde ervaring, want de vorm van het glas is van invloed op de geur- en smaakbeleving. Voor het drinken van whiskey zijn 3 soorten glazen erg populair, namelijk: de tumbler, de snifter en de glencairn. 

Tumbler

Dit is één van de klassieke whiskey glazen. Het glas heeft een cilindervorm en is vrij breed. Wat ook kenmerkent aan het glas is, is de dikke bodem. Deze vorm maakt dat het glas erg comfortabel in de hand ligt. Ook is dit glas bij uitstek geschikt voor mensen die graag hun whiskey met ijs drinken. Het nadeel van dit glas is, is dat de aroma’s gemakkelijk uit het glas kunnen ontsnappen. 

Glencairn

Dit tulpvormige glas wordt gezien als hét aangewezen glas om single malt whiskey’s mee te drinken. Door de tulpvorm blijven de aroma’s goed bewaard in het glas en kun je dus goed genieten van de verschillende geuren van de whiskey. 

Snifter

Net als de Glencairn is de Snifter een tulpvormig glas die de aroma’s van de whiskey perfect in het glas bewaard. Het verschil met de Glencairn is dat dit glas een korte steel op een brede voet heeft. 

Geniet van de reuk en smaak 

Whiskey is niet bedoeld om te zuipen, maar om van te genieten. Neem dus rustig de tijd om eerst aan je whiskey te ruiken. Welke geuren herken je allemaal? De meeste whiskey’s hebben een breed palet aan geuren, dus er is genoeg om van te kunnen genieten. Overigens beïnvloed je reukvermogen je smaak, dus het loont om even goed te ruiken aan je whiskey. Als je vervolgens een slokje neemt raden we je aan om het niet direct door te slikken, maar om de whiskey door je mond rond te laten gaan. Analyseer de verschillende smaken van het drankje en slik het dan door. 

Drink je met ijs of water?

De smaak van whiskey kan, door het hoge alcoholpercentage, nogal wrang zijn. Je kunt de alcoholsmaak verminderen door een beetje water of ijs toe te voegen. Hierdoor zul je meer van de whiskey proeven. Let op dat je niet teveel water toevoegt, anders wordt het drankje te waterig. Overigens kan ijs ook je smaakpapillen verlammen, dus de voorkeur gaat uit naar een beetje water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *