Duurzaamheid
3 redenen waarom je plastic tasjes moet inruilen voor papieren tasjes

3 redenen waarom je plastic tasjes moet inruilen voor papieren tasjes

Nog niet zo heel lang geleden was het zeer normaal dat je bij elke aankoop een gratis plastic tasje meekreeg. Als je om je heen keek in de winkelstraat liep iedereen wel met meerdere tasjes van plastic. Vandaag de dag is dit gelukkig niet meer zo normaal en brengt iedereen zijn eigen tas mee of krijgt zijn aankoop mee in een tasje van papier. Wij juichen deze trend toe, want tasjes van plastic zijn enorm milieuvervuilend. Zo komen ze veelvuldig in de natuur terecht waar ze grote schade toebrengen aan mens, dier en klimaat. Maar, waarom zijn tasjes van plastic eigenlijk zo slecht en waarom is een papieren tasje wel milieuvriendelijk? In dit artikel gaan we hier dieper op in. 

Waarom is plastic milieuvervuilend? 

Plastic wordt vaak in het verdomhoekje gestopt en heeft een zeer negatief beeld als het gaat om milieuvriendelijkheid. Maar, waarom is dit eigenlijk? Wij hebben de belangrijkste redenen voor je op een rij gezet. 

  • Bij de productie van plastic komt er zeer veel CO2-uitstoot vrij. Daarnaast is er veel energie en water nodig om plastic te kunnen produceren. Dit zijn belangrijke redenen waarom plastic milieuvervuilend is.
  • Plastic wordt geproduceerd in landen die ver van Nederland afliggen. Voordat plastic hier is moet het van ver getransporteerd worden. Ook dit zorgt voor de nodige CO2-uitstoot.
  • Plastic is niet biologisch afbreekbaar. Wanneer plastic in de natuur terechtkomt zal het niet vanzelf afbreken. Oftewel, het blijft daar voor altijd liggen. Dit heeft geleid tot een plastic soep in onze oceanen. Plastic waait het water in en drijf af naar de oceaan, waar grote ophopingen van plastic gevormd zijn. Dit brengt grote schade toe aan zowel mensen als dieren. 
  • Tot slot wordt plastic geproduceerd in landen waar doorgaans de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden slecht zijn. Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op het klimaat, maar ook op de mens. Wanneer arbeiders kunnen rekenen op slechte arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, dan is het product niet erg duurzaam. 

Waarom moet je dan wel kiezen voor papieren tasjes? 

Gelukkig zijn er genoeg duurzame alternatieven voor plastic tasjes, zoals papieren tasjes. Maar, waarom zijn deze tasjes dan wel duurzaam? Wij hebben de belangrijkste redenen voor je op een rij gezet. 

  • Ten eerste zijn papieren tasjes 100% biologisch afbreekbaar. Wanneer deze tasjes in de natuur terechtkomen zullen ze niet voor altijd blijven rondzwerven. Doordat ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt zullen ze gaandeweg de jaren vanzelf afbreken. Hierdoor brengen ze een stuk minder schade aan het milieu toe dan tasjes van plastic. 
  • Ten tweede worden papieren tasjes doorgaans een stuk dichter bij Nederland geproduceerd. Om de tasjes te importeren is er een stuk minder transport en de daaruit voortvloeiende CO2-uitstoot nodig. 
  • Ten derde is het productieproces een stuk milieuvriendelijker ingericht. Er is minder water en energie nodig om papier te produceren. Ook brengt de productie een stuk minder CO2-uitstoot teweeg dan de productie van plastic.
  • Tot slot wordt papier geproduceerd in landen waar de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden een stuk beter zijn dan landen waar plastic geproduceerd wordt.  

Genoeg redenen dus om te kiezen voor papieren tasjes! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *