
Diepe borden: alles wat je moet weten over deze borden
De afgelopen twee jaar werden we geteisterd door lockdowns. De horeca moest veelvuldig de deuren sluiten en daardoor konden we vaak niet lekker uit eten. Als gevolg waren we op onze eigen kookkwaliteiten en keuken aangewezen. Kookspullen werden immens populair en vlogen de toonbanken over. Pannen, servies, glaswerk, bestek en andere keukenspullen waren niet om aan te slepen. Doordat mensen steeds meer zelf gingen koken kwamen er ook steeds meer vragen over deze keukenspullen. Vandaar dat we in dit artikel inzoomen op een stuk servies, namelijk: de diepe borden. We behandelen de meest gestelde vragen, zoals: waarvoor gebruik je de diepe borden eigenlijk?
Waar gebruik je diepe borden voor?
We beginnen met de hamvraag, namelijk: waar gebruik je diepe borden eigenlijk voor? Kenmerkend aan deze borden is de hoge rand, hierdoor zal er niet snel iets van je bord afvallen. Deze hoge rand maakt dat het bord erg geschikt is voor vloeibare gerechten of gerechten waarmee saus gemoeid is. Ook gerechten die nogal glibberig kunnen zijn kun je uitstekend eten in diepe borden. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met gerechten die je doorgaans eet in diepe borden.
- Pastagerechten.
- Soepen.
- Risotto’s of andere rijstgerechten.
- Desserts.
- Eenpansgerechten.
- Hachee of andere stoofgerechten.
- Wokgerechten.
- Curry’s.
- Salades.
Zoals je ziet is een diep bord enorm veelzijdig en kun je het gebruiken voor een brede selectie aan gerechten. Genoeg redenen dus om deze borden aan te schaffen.
Waar moet je op letten bij het kopen van diepe borden?
Maar, waar moet je eigenlijk op letten als je diepe borden wilt aanschaffen? Het aanbod is behoorlijk groot en dat maakt de keuze er niet gemakkelijker op. Om je op de goede weg te helpen hebben wij een aantal tips voor je opgesteld waarop je kunt letten.
- Materiaal: we beginnen met het materiaal. Hierbinnen heb je niet heel veel keuze. Diepe borden worden met name gemaakt van aardewerk of porselein. Beide materialen hebben zijn voor- en nadelen. Laat je hier goed over informeren voordat je een keuze maakt.
- Design: qua design heb je voldoende keuze. Zo zijn er allerlei vormen, zoals ovaal, rond of vierkant. Ook zijn er verschillende patronen waaruit je kunt kiezen. Houd ook rekening met ander servieswerk dat je hebt. Past het design wel bij het overige servies. Overigens bestaan er ook serviessets waarin diepe borden zitten, dan weet je zeker dat je een eenduidige stijl op tafel hebt staan.
- Kleur: diepe borden komen in allerlei kleuren voor. In neutrale kleuren, zoals: wit, beige, crème of grijs. Maar ook in vrolijke kleuren, zoals: geel, groen, oranje, blauw, paars, rood of roze.
- Formaat: niet elk bord is even groot. Sommige zijn ook dieper dan de andere. Kies een formaat die past bij de gerechten die je wilt opdienen. Dessertborden hoeven bijvoorbeeld niet even groot te zijn als een bord waarop je een eenpansgerecht wil opdienen.
- Aantal personen: tot slot het aantal personen. Want, hoeveel diepe borden moet je eigenlijk kopen? Overal zijn ook sets te vinden waarin meerdere borden zijn opgenomen. Zo ben je in één klap klaar.